Geschiedenis
De Greyhound is de oudst bekende windhond. Oude muurschilderingen in de graftomben van Egyptische koningen in het Midden-Oosten, zo'n 2000 jaar geleden, getuigen reeds van zijn bestaan. In het Oude testament vinden wij bij "Spreuken van Koning Salomo" hoofdstuk 30 vers 31: Een Windhond van goede lendenen of een bok, en een Koning die niet tegen te staan is". Ongeveer 395 jaar voor Christus gaf de Griekse Koning Xenophon een rasbeschrijving van de Greyhound. Omstreeks deze tijd kwam de Greyhound met de handeldrijvende Phoeniciërs in Engeland terecht, alwaar de gevestigde hoge adel zich over hem ontfermde en zij hebben het ras voor de toekomst behouden.
Gebruik
We kennen hem allemaal als de hazewindhond die heel hard kan lopen. Bij het zien van onze Greyhound is dat dan ook dikwijls de eerste uitlating van de leek. Daarna volgt meestal dat hij meer te eten moest krijgen en dat hij zo kaal is. Voor de liefhebber-eigenaar en/of fokker, betekent onze Greyhound natuurlijk oneindig veel meer.
Het ras behoort tot de groep windhonden, waarvan het meest kenmerkend is, dat ze op het zicht jagen, dus niet met hun neus het spoor volgen. Deze zogenoemde 'oogjagers' moeten dus een zeer scherpe blik hebben, waarbij ze droog bespierd moeten zijn. Geen onsje te veel of te weinig, maar wel in optimale conditie. Dat is voor de Grey van primair belang, omdat hij in staat moet zijn zich met grote snelheid te kunnen verplaatsen. Hierdoor ontkomt de achternagezeten prooi niet aan zijn machtige kaken en kan hij doen waarvoor hij oorspronkelijk gefokt is, namelijk 'het wild pakken en zorgen dat het nooit meer kan ontkomen'. Althans zo was het in vroegere tijden bij de adellijke jachtpartijen. In onder andere Nederland is de Greyhound bij de jachtwet gerangschikt onder de "lange honden", wat inhoudt dat hij niet onaangelijnd mag worden meegevoerd. Daardoor is hij nu helaas huishond geworden. Als alternatief voor het in stand houden van zijn karakteristieke jachtdrift zijn er door en voor de liefhebbers renbanen aangelegd. Daar kan hij achter een snel voortbewegende kunstprooi aan rennen. Andere eigenaars trainen ze naast de fiets en gaan naar tentoonstellingen.
Karakter
Zoals al gezegd is onze Grey een oogjager en hij weet precies op welke wijze hij zijn prooi moet doden. Een zeer zelfstandige dus, die niet luistert naar uw commando wanneer hij met hoge snelheid een kat of haas achtervolgt. Het kan dan lang duren voor hij bij u terugkomt. Blijven staan en blijven roepen, is dan alles wat u kunt doen. Thuis is het een dooie diender. Slaapt veel en ligt graag op de bank op zijn rug met zijn 4 poten omhoog. ALLE gezinsleden moeten deze slaap respecteren, want ... een hondenslaap is heilig. Hij is erg aanhankelijk en blij als je thuiskomt. Is nooit agressief tegen mensen, kijkt ze zelfs niet aan wanneer de persoon hem niet bevalt. Bij kinderen is hij niet altijd 'te vertrouwen' wat voornamelijk komt omdat kinderen onverwachte bewegingen maken waarvan hij dan schrikt. De eerste reactie kan dan soms wat hard aankomen. SLA HEM NOOIT, maar leer uw kinderen begrip voor de Grey te hebben. Hebt u zijn vertrouwen in u eenmaal geschonden, dan duurt het bij een windhond heel lang voor hij weer vrij en spontaan naar u toekomt.
Het houden
Eigenlijk voor speciale windhondgevoelige mensen geschikt, omdat door de eeuwen heen zijn bijzondere jachtdrift juist daardoor bewaard is gebleven. Het slanke, atletisch gebouwde lichaam heeft veel zorg en de juist training nodig. Zo behouden wij ook de adel die onze Grey uitstraalt en waar elke voorbijganger door getroffen wordt. Hiervoor heeft men veel tijd en ruimte nodig, terwijl de kosten niet gering zijn. Om op de tentoonstelling of op de renbaan goed te kunnen presteren, moet hij hoogwaardig en voor hem juist samengesteld voedsel hebben. Wanneer er gerend of gespeeld wordt, is de kans op een verwonding of een andere blessure niet denkbeeldig. Spaar dan kosten noch moeite om deze ongemakken door een ervaren windhondendierenarts te laten behandelen. De greyhound is zeer schoon, mede door zijn korte, glanzende vacht. Hondenlucht is hem vreemd. De vacht behoeft weinig verzorging. Wanneer u hem elke dag regelmatig aait en een keer per week een masserende behandeling met een rubber borstel, dan is dan voldoende. Het is geen hond om in een kennel te houden. Gezellig thuis, desnoods op een extra bank, maar liever niet op de tochtige vloer. Laat hem nooit zo op nat gras of tegels gaan liggen, altijd een deken eronder of een warmtedek omdoen. De kale borst heeft geen afweer en een longontsteking of een keelaandoening kan het gevolg zijn of kou op zijn spieren, waardoor er een lange herstelperiode nodig is. Doe hem dat niet aan. Bij een optimale verzorging kan hij u tot op hoge leeftijd laten genieten van zijn mooie bouw en het fijne windhondenkarakter. Daarom zal hij pas dan tevreden zijn over zijn baasje, die er alles voor over heeft om hem te doen zijn wat hij volgens de rasstandaard moet zijn:
Een fiere, sterk gebouwde hond met een lang hoofd, lange hals, diepe borstkas en soepele ledematen, die met zijn symmetrische vorm de snelste onder de windhonden is. Dat is de Greyhound.